Cricket

 • Act Cricket01
 • Act Cricket02
 • Act Cricket03

Το κρίκετ είναι ομαδικό άθλημα το οποίο διεξάγεται μεταξύ δύο ομάδων των έντεκα παικτών η κάθε μία, με ρόπαλα, μπάλα και φράχτες, σε υπαίθριο χορτάρινο αγωνιστικό χώρο ωοειδούς σχήματος, το κέντρο του οποίου φέρει ένα ορθογώνιο χώρο λωρίδα μήκους 20,12 μ. και πλάτους 3,05 μ.

Η μια ομάδα ροπαλοφορεί και προσπαθεί να σκοράρει όσο το δυνατόν περισσότερους πόντους ή τρεξίματα. Η άλλη ομάδα κυλά την μπάλα και παρατάσσεται, προσπαθώντας να πάψει ('κάψει' ή αποβάλλει) τους ροπαλοφόρους και να περιορίσει έτσι το σύνολο τρεξιμάτων της ομάδας τους. Έπειτα οι ρόλοι αντιστρέφονται. Στο επαγγελματικό κρίκετ η διάρκεια το παιχνιδιού κυμαίνεται από δύο περιόδους των είκοσι όβερ η κάθε μία και οι οποίες ολοκληρώνονται αυθημερόν, εώς τέσσερις περιόδους οι οποίες διαρκούν μέχρι πέντε ημέρες.

 

 • Ιστορία του Cricket

  Ιστορικές και λογοτεχνικές καταγραφές φανερώνουν ότι το κρίκετ χρονολογείται κατά τον 16ο αιώνα και ότι τα πρώτα παιχνίδια κρίκετ πραγματοποιήθηκαν στη νότια Αγγλία. Καταγραφές παγκοσμίων αγώνων κρίκετ ξεκινούν από το 1844, αν και δεν υπάρχουν επίσημα έγγραφα που να αναφέρουν την ακριβή χρονολογική αρχή των αγώνων ή την τοποθεσία όπου διοργανώνονταν οι εν λόγω αγώνες. Η επέκταση της βρετανικής αυτοκρατορίας αποτέλεσε τον καθοριστικό παράγοντα της εξάπλωσης του αθλήματος και από τα μέσα του 19ου αιώνα άρχισαν να πραγματοποιούνται οι πρώτοι διεθνείς αγώνες.

  Ωστόσο, υπάρχει η θεωρία ότι το άθλημα του κρίκετ προήλθε από τα αρχαία παιχνίδια με ρόπαλο και μπάλα. Κερητίζειν: Δύο ομάδες παιχτών παίζουν το "κερητίζειν", κρατώντας κυρτά ραβδιά στο ένα άκρο, με τα οποία κατευθύνουν τη σφαίρα.

  Το όνομα και οι κανόνες του παιχνιδιού μας είναι άγνωστοι. Κατά τον Frederick A.G. Beck (Album of Greek Education. The Greeks at School and at Play, Sydney, 1975) το παιχνίδι ταυτίζεται με το "passe boule - πέρασμα της μπάλας", όπου ο κάθε παίχτης σημαδεύει με σκοπό να περάσει τη σφαίρα από την οπή της σανίδας, ενώ ο δεύτερος παίχτης περιμένει την μπάλα πίσω από το στόχο.

  Περνώντας σε πιο πρακτικό επίπεδο, ένας αγώνας κρίκετ μπορεί να πραγματοποιηθεί σε δύο διαφορετικούς χώρους: είτε παίζεται σε κλειστό (indoor cricket), είτε σε ανοιχτό χώρο (outdoor cricket). Επίσης, όπως προαναφέρθηκε, το κρίκετ μετά τον 18ο αιώνα γνώρισε μεγάλη εξέλιξη και διαδώθηκε σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο μέσω των αγγλικών αποικιών.

  Σήμερα, λοιπόν, παίζεται επαγγελματικά σε Πακιστάν, Ινδία, Αυστραλία, Δυτικές Ινδίες, Νότιο Αφρική, Μεγάλη Βρετανία, Καναδά, Ζιμπάμπουε, Σρι Λάνκα κ.α., όπως επίσης και σε 53 Ευρωπαϊκές χώρες, γεγονός που σημαίνει ότι παίζεται σε γεωγραφικό χώρο που φιλοξενεί περισσότερο από τον μισό πληθυσμό της γης.

  Στην Ελλάδα το κρίκετ κάνει την ιστορική εμφάνισή του για πρώτη φορά στο νησί της Κέρκυρας, η οποία βρισκόταν υπό αγγλική κατοχή, στις 23 Απριλίου 1823 με ένα παιχνίδι ανάμεσα στους αξιωματικούς του Βρετανικού Ναυτικού. Το παιχνίδι του κρίκετ δελέασε και κέντρισε το ενδιαφέρον όχι μόνο των εφήβων Κερκυραίων, αλλά και των ενηλίκων, οι οποίοι με την προθυμία και την βοήθεια των Άγγλων αξιωματικών διδάχθηκα και έμαθαν πώς να παίζουν κρίκετ. Μετά από την αποχώρηση των Άγγλων το 1864 από την Κέρκυρα και την ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα, άρχισαν να δημιουργούνται τοπικές ομάδες και σωματεία τα οποία εξελίχθηκαν και διατηρήθηκαν μέσα στο χρόνο μέχρι και σήμερα διαιωνίζοντας το άθλημα του κρίκετ.

  Το 1996 ιδρύθηκε η Ελληνική Ομοσπονδία Κρίκετ (ΕΛ.Ο.Κ.) η οποία είναι μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Κρίκετ (I.C.C.).

 • Αθλητικός τουρισμός

  Μετά το 1970 άρχισε να γίνεται χρήση του όρου αθλητικός τουρισμός με σκοπό να περιγραφεί η ειδική μορφή τουρισμού που συνδύαζε και την αθλητική δραστηριότητα. Υποστηρίζεται ότι ‘’Τουρισμός και αθλητισμός’’ στη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών ακολουθούν μια παράλληλη πορεία ανάπτυξης. Ο συνδυασμός των τουριστών με τις αθλητικές δραστηριότητες και η ταύτιση του χρόνου των διακοπών με το χρόνο που απαιτεί ο αθλητισμός, αποτελούν τα γενεσιουργά αίτια του αθλητικού τουρισμού. Ο αθλητικός τουρισμός κατάφερε να προσελκύσει σημαντικό αριθμό ενδιαφερομένων. Υπάρχουν τρεις λόγοι για τους οποίους οι τουρίστες ασχολούνται κατά τη διάρκεια των διακοπών τους με τον αθλητισμό. Πρώτον γιατί έχουν ελεύθερο χρόνο να το κάνουν, δεύτερον γιατί βρίσκουν κατάλληλους χώρους γι’αυτό και τρίτον γιατί επιδιώκουν τις ευεργετικές συνέπειες τις αθλητικής δραστηριότητας και κυρίως εκείνης του μαζικού αθλητισμού. Ως συνέπεια ο αθλητικός τουρισμός χαρακτηρίζεται από γοργό ρυθμό ανάπτυξης, μεγάλης δυνατότητας εξέλιξης και από το ενδιαφέρον που δημιουργεί σε όλους τους εμπλεκόμενους στο τουριστικό κύκλωμα, παραγωγούς και καταναλωτές. Αθλητικός τουρισμός είναι η εναλλακτική μορφή τουρισμού κατά τη διάρκεια της οποίας οι τουρίστες ασκούνται, γυμνάζονται, παίζουν ή αθλούνται και συγκεκριμένα επιδίδονται σε ένα ή περισσότερα αγωνίσματα του μαζικού αθλητισμού.

  Σημαντική είναι η συνεισφορά του κρίκετ στην τουριστική ανάπτυξη της Κέρκυρας, αφού εξαιτίας των διεθνών διοργανώσεων που υλοποιούνται ετησίως στον υπολογισμό της τουριστικής κίνησης του νησιού προστίθενται πάνω από 1.000 άτομα. Οι διοργανώσεις του 2011, 2012, 2013, 2014 στέφτηκαν με μεγάλη επιτυχία αφού τα αποτελέσματα των επισκέψεων λόγω των αθλητικών διοργανώσεων έφεραν: 200 Αθλητές ξένων ομάδων του Ηνωμένου Βασιλείου 500 Μαθητές στο Ετήσιο Διεθνές Τουρνουά Κρίκετ 350 Αθλητές και συνοδοί από την διοργάνωση των Βαλκανικών Πρωταθλημάτων 400 Αθλητές και συνοδοί από την διοργάνωση των Πανευρωπαικών Πρωταθλημάτων 200 Αθλητές από την διοργάνωση μη επίσημων διεθνών Τουρνουά (ροταριανό, Lians κλπ).

 • Σύμφωνα με τον Ν. 2725/1999 όπως ισχύει μετά την τροποποίηση του από το άρθρο 38 παρ. 1 και 2 του Ν. 41115/2013 οι αθλητές του κρίκετ που έχουν σημαντική διάκριση στο άθλημα έχουν μοριοδότηση στην εισαγωγή τους στα Α.Ε.Ι.- Τ.Ε.Φ.Α.Α.

Εκτύπωση Email